top of page
Writer's pictureEmin Varol

41 Yıllık Öğretmen, Meclis'i karıştırdı.



  • Öğretmen Hasan Kütük, Milletvekillerine maaş bordrosunu salladı.

  • Kütük’ün konuşmasını kesen AK Partili Kırkpınar, “siyaset yapma” diye uyardı.

  • 41 yıllık Öğretmen Kütük, “CHP’den daha ağır eleştiriyor” diye konuşturulmadı.



Memur maaş zamları komisyondan iktidarla muhalefet arasında “ciddi” bir tartışma yaşanmadan geçti ve genel kurula indi…


Ancak, teklifin görüşmelerine davet edilen bir öğretmen komisyon çalışmalarına damga vurdu.


Teklifin görüşmelerine sivil toplum örgütleri ile sendika temsilcileri de çağrılıydı. Komisyon başkanı zaman zaman bu temsilcilere söz vererek, görüş-düşünce önerilerini alıyordu.


Bunlardan biri de Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Temsilcisi ve 41 yıllık Öğretmen, Hasan Kütük’.



Milletvekillerine maaş bordrosunu salladı




Kütük, Komisyon Başkanı’nın söz vermesi üzerine, maaş zamları ile ilgili görüşlerini anlatmaya başladı. Hasan Kütük, milletvekillerini selamladıktan sonra, maaş artışlarının yaşandığı dönemlerde, Öğretmen maaşlarının 25-30-35 bin liraya ulaştığını, bunun ise doğru olmadığını söyledi.


41 yıllık öğretmen Hasan Kütük daha sonra elini cebine götürdü ve maaş bordrosunu çıkardı.


Haziran-2023 tarihli maaş bordrosunu, bakan yardımcılarına ve komisyonun milletvekili üyelerine doğru salladıktan sonra şöyle devam etti:


“Size bu devlete kırk yıldan fazla hizmet etmiş bir öğretmen olarak haziran ayı maaş bordromdaki rakamı gösteriyorum:


14.092 lira 91 kuruş.


Benim, mesleki tecrübesi kırk bir yılı geçmiş bir öğretmenin haziran ayındaki maaşıdır, gelecek artışlarla beraber maaşım 24.565 lira olacaktır. Bunu, sizlerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum”



Atatürk’ün, “vekil maaşları öğretmeninkini geçmesin” sözünü hatırlattı.



Her sabah zam yağmuru ile gözlerini açtığını söyleyen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Temsilcisi Öğretmen Hasan Kütük konuşmasına, Mustafa Kemal Atatürk’ün milletvekili maaşları için söylediği sözleri hatırlatarak devam etti:


“Bu ülkeyi kuran o büyük kurtarıcı Atatürk ’ün söylediği bir söz var: “Vekil maaşları ne olacak?” diye sorulduğunda, “Öğretmen maaşlarını geçmesin” cevabı verilen bir ülkede, bir cumhuriyette, maalesef bugün yaşadığımız gerçek budur. Daha zamları almadan, artışları görmeden, arka arkaya zam yağmurlarıyla gözümüzü açıyoruz.”





Hasan Kütük’ün konuşması, salonda buz gibi bir hava estirdi. Muhalefet sıraları gülümserken, iktidar milletvekillerinden itirazlar yükseldi.


AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Hasan Kütük’ün konuşmasını yarıda keserek, Komisyon Başkanı Muş’a, “Başkanım yani siyasi yorum yapmasın…” diye tepki gösterdi. Daha sonra Öğretmen Hasan Kütük’e dönerek, “sadece fikirlerinizi söyleyin” diye uyardı.


Ardından komisyon karıştı. CHP’li milletvekilleriyle iktidar arasında el kol sallayarak, laf atmalara başladılar.


Bu arada Öğretmen Hasan Kütük’ün, komisyonda sivil toplum kuruluşlarına ayrılan sıralarda yer olmadığı için bir milletvekilinin koltuğuna oturarak konuşma yaptığı fark edildi.


Bu duruma yine, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Hem de milletvekili sırasında oturuyor” diye itiraz etti.


HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki ve CHP’li vekiller ise, “Yaşar Bey, yer yok, bak dolu” diye karşılık verdi.



CHP’den daha ağır eleştiriyor…



Hasan Kütük, “sevgili vekilim, toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos tarihinde başlıyor…” diyerek konuşmasına devam etmek istedi. Ancak, bu defa oturum başkanı AK Partili Orhan Erdem tarafından “Bir dakika, bir dakika…” diyerek susturuldu.


Başkan Erdem daha sonra, salondaki sendika temsilcilerini, “siyaset yapmayın” diye uyardı ve “burada siyaset yapacak arkadaşlar var, milletvekillerimiz var. Siyaseti onlara bırakalım. Siz durumu, önerilerinizi çok kısa söyleyin ve bitirin, lütfen” diye konuşmalarının çerçevelerini çizdi.


Hasan Kütük’ün konuşmasının kesilmesine CHP’li Veli Ağbaba ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu itiraz etti. Başkan Erdem’e, “zam beni etkiliyor demesin mi? Bir kere konuşuyor, bırak konuşsun” dediler.


Ancak, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Kütük’ü konuşturmamakta kararlıydı. Oldukça rahatsız olan AK Partili Kırkpınar, CHP’li vekillere dönerek “Sizden daha ağır eleştiriyor ya” diyerek öğretmen Hasan Kütük’ü konuşturmadı.


Emin Varol/ANKARA







62 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Copyright©
bottom of page