top of page
Varol Report

Bakan Şimşek: Önceliğimiz fiyat istikrarı



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceliğin fiyat istikrarı olduğunu belirterek, "Enflasyonda uyguladığımız politika ile beklentiler arasındaki farkın azaldığını görüyoruz" dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Doha’da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu’nda bir panelde açıklamalarda bulundu.


Şimşek, burada yaptığı açıklamasında, “Bir numaralı politika önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamak” dedi.


Enflasyonu desteklemek için maliye politikasını sıkılaştıracaklarını belirten Şimşek, "Merkez Bankası harika bir iş çıkardı. Şimdi bizim sağlam destek verme zamanımız geldi” ifadelerini kullandı.


Bakan Şimşek, para politikasının yeterli düzeyde sıkı olduğunu ve enflasyon beklentilerini çıpaladığını vurguladı.


Enflasyonda uygulanan politika ile beklentiler arasındaki farkın azaldığına dikkat çekerek, "Bu yaz itibarıyla tam olarak politikanın etkilerini görmek mümkün olacak. Öyle bir dönemimiz oldu ki, politik seçimler bazı problemler ve zorluklar yarattı. Bunlar çok büyük oranda artık geride kaldı. Bir şekilde daha sürdürülebilir sürece girdik ve bütün makro ihtiyati adımları kaldırdık" şeklinde konuştu.


Mehmet Şimşek, bir kaç gün önce Brüksel’de düşünce kuruluşu Bruegel’in düzenlediği Türkiye konulu panelin ardından Bloomberg haber ajansının sorularını da yanıtlamıştı.


Açıklamalarının arasında KKM'ye ve Rusya ile ticaret'e değinen şimşek süreçlerin piyasayı bozmayacağını iletti.


Kamuda tasarruf paketinin bütçede ne kadarlık bir etki yaratacağının yaz sonunda yapılması planlanan OVP gözden geçirmesinin bir parçası olarak duyurulabileceğini söyleyen Şimşek, “Kur Korumalı Mevduat’tan tam çıkış için hiçbir zaman kesin tarih vermedik” dedi ve bu sürecin piyasayı bozmadan izleneceğini belirtti.


Rusya ile ihracat konusunda da değerlendirmede bulunan Şimşek, “Yaptırım uygulanan kişi ya da kuruluşlarla ticaret yapmıyoruz ve yaptırım uygulanan mallardan da kaçınıyoruz” ifadelerini kullandı.


Merkez bankası'nın iyi iş çıkardığını ileten Şimşek'in optimizmini herkesin paylaşmak istediğini düşünüyorum ancak; 2024 yılı Nisan ayında merkezi yönetim bütçesi 177,8 milyar TL ve faiz dışı denge ise 63,8 milyar TL açık verirken planlanan süre içerisinde kayda değer bir etki görebilecek miyiz?

5 views0 comments

Comments


Copyright©
bottom of page