top of page
Writer's pictureEmin Varol

Hakan Fidan ve Cevapsız Sorular



12 saatlik maratonun sonunda, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı, Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’a şöyle şikayet etti.


“Sayın Başkan, Sayın Bakan bizim hiçbir sorumuza cevap vermedi.”


Gülüşmeler oldu ama haklıydı Ağababa.


Eski MİT Müsteşarı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ilk kez milletvekillerinin huzuruna çıktı.


Bu nedenle komisyon çok kalabalıktı.


Hakan Fidan’ı yakından görmek isteyen ve komisyon üyesi olmayan çok sayıda milletvekili de komisyona akın etti.


Hem Hakan Fidan’ı yakından görmek istiyor, hem de sorulara vereceği yanıtlarla, “performansı” konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlardı.


AKP iktidarının “ayrıcalıklı bürokratı” eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile tanışacaklardı.


Fidan ise ilk kez seçilmişlerin sorularını yanıtlayacaktı.


Meclis’in daha önceki davetlerini geri çevirmişti. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ile 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu’nun çağrısına da “gelmiyorum” diye cevap vermişti. O tarihte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine “komisyona gitme” dediği iddia edilmişti.


Ancak bu defa Meclis’e gelmesi zorunluydu.


Çünkü Dışişleri Bakanlığı bütçesini, bakan olarak sunması ve savunması gerekiyordu.


Dolayısı ile, TBMM’nin “sorgu odası” olan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerinin ve diğerlerinin sorularına muhatap olmak zorunda kaldı.


Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe müzakereleri 12 saat sürdü.


Hakan Fidan’a ise Dışişleri Bakanlığı’ndan çok, “yakın tanığı” olduğu 15 Temmuz darbe girişimi ve MİT Müsteşarı olduğu dönemde yaşananlarla ilgili sorular yöneltildi.


Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, Bakan Fidan’a 12 saat içinde iki kez söz verdi. İlkinde bakanlığın bütçe sunumunu yaptı. Diğerinde ise milletvekillerinin sorularını “cevaplandırdı” diyemiyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ve 15 Temmuz gibi önemli soruların çoğunu yanıtlamadı.


Fidan, iki konuşma arasında ise saatlerce küçük bir salonda, muhalefet milletvekilerinin eleştirilerini dinledi, notlar aldı ve milletin vekili olmanın ne olduğuna yakından tanıklık etti.


Çünkü kendisi de geçmişte milletvekilliğine soyunmuş ancak Erdoğan’ın engeline takılmıştı.

Bugün muhalefet saflarına geçen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Fidan’ın AKP’den milletvekili adaylığı teklifine, Erdoğan’ın “hayır, yerinde kalacak” dediği basına yansımıştı.


Milletvekilliği hevesi yarım kalan Hakan Fidan için bütçe müzakereleri iyi bir deneyim oldu. Bunu kendisi de kapanış konuşmasında “Benim için de ilginç bir deneyim oldu” diyerek vurguladı.



Yarım saatlik konuşma süresinde ise seçilmişlere, “Saygıdeğer Milletvekilleri” diye hitap etti.


Konuşma süresini ise “ustalıkla” kullandı. “Saygıdeğer Milletvekillerinin” sorularının çoğuna yanıt vermemesine de “bakanlığı gözleme sürecindeyim” diyerek, Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal olarak yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmalardan uzun uzun bahsetti.


Geriye kalan sürede de istediği bazı sorulara cevap verdi. Özellikle emekli diplomat olan milletvekilleri ile muhalefetin sorularına 7 gün içinde “yazılı olarak” cevap vereceğine söz verdikten sonra gece yarısına doğru Meclis’ten ayrıldı.



Geride ise kendisine yöneltilen cevapsız şu sorular kaldı:


** Sayın Bakan, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonuna gelmediniz, Komisyona siz mi gelmediniz yoksa Sayın Recep Tayyip Erdoğan mı gitmenize izin vermedi?


** Darbeyle ilgili istihbaratı nasıl almadınız? Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, “Darbe girişiminin başladığını biz 15 dakika sonra koruma polisinden öğrendik” dedi.


Sayın Cumhurbaşkanı ise “Darbeyi eniştemden öğrendim” dedi. Böyle köklü bir kurum nasıl olur da darbe yapılacağına yönelik bir istihbarat almaz.


** Sayın Cumhurbaşkanı’nın BOP’daki görevi konusunda bilginiz var mı? Misyonu hangi boyuttadır, görevleri nelerdir? Büyük Ortadoğu Projesindeki görevi nedir? Eş Başkanın görev alanı nedir?


** Darbenin Fetullah Gülen’den sonra en önemli ismi Adil Öksüz’le ilgili ne düşünüyorsunuz? Adil Öksüz’ü bence siz daha çok tanıyorsunuz. Çünkü o zaman teşriki mesainiz vardı bu FETÖ örgütüyle. Acaba o tarihte MİT ne iş yapıyordu? CHP'yi mi dinliyordunuz?


**Darbeden bir iki gün önce Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın yemin töreninde Genelkurmay Başkanı Sayın Hulusi Akar ile Mit Müsteşarı Sayın Hakan Fidan’ın gözlerden uzak sohbet ettiği söyleniyor. Acaba ne konuştunuz? Darbe konuşuldu mu?


** Türkiye’ye ait olmasına karşın, 2004’ten bu yana Ege’de işgal edilen adalara yönelik hiçbir müspet adım atılmadı. Yunanistan, “Ege’deki adaların tamamı benim” dedi ve buraları, Uluslararası anlaşmalara aykırı olarak silahlandırdı. AK Parti hükümeti seyretti. Yunanistan’ın yaptıklarına neden bu kadar sessizsiniz? Neden çekiniyorsunuz?


** Haberlere de konu olan ve Suriye ile savaş sebebi ortaya çıkarmak için "gerekirse sınır ötesine geçer ve bu tarafa 4 füze atarız" diyen bir ses kaydı yayınlandı. Bunu siz mi dediniz, bu gerçek miydi?


** Neden darbe gecesi Diyanet İşleri Başkanı ile olan yemek programını iptal etmediniz?

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Copyright©
bottom of page