top of page
Writer's pictureEmin Varol

Yağmur ile gelen yeni dönem

Updated: Jun 13, 2023



Nedenini bilmiyorum ama, diplomaside bir kural vardır.


Büyükelçiler devir teslim yapmaz, gelen ve giden Büyükelçiler birbirlerini görmezler. Görevden alınan Büyükelçi devir işlemini Büyükelçilik Müsteşarına yapar. Göreve atanan Büyükelçi ise görevi Müsteşar'dan teslim alır.


Yani iki büyükelçi birbirini görmez ve oturup konuşmaz, durum değerlendirmesi yapmazlar.


Devletin zirvesinde de aynı kural işliyor.


Halef selef TBMM Başkanları da devir teslim yapmıyorlar. Güncelden örnek vermem gerekirse;


Eski Meclis Başkanı Mustafa Şentop, yeni Meclis Başkanı'nı beklemeden görevini, en yaşlı milletvekiline, "Geçici Meclis Başkanına", yani MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye devretti.



Meclis Başkanlığı görevini devir alan Devlet Bey, 5 gün sonra seçilecek yeni Meclis Başkanı'na teslim edecek.


Böylece halef selef Meclis Başkanları devir teslim yapmayacak. Yani Meclis'in işleri de diplomaside olduğu gibi, "aracılar" eliyle aktarılacak. Eski ve yeni Meclis Başkanları da Büyükelçiler gibi, “Meclisin işlerini” oturup konuşmayacaklar.


İlerlemiş yaşına rağmen Devlet Bahçeli, "Geçici Meclis Başkanı" sıfatıyla, iki gün üst üste Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılamak ve ağırlamak zorunda kaldı.


Hem de “bardaktan boşanırcasına” yağan sağanak yağmur altında…


Ağır bir hastalık geçiren Devlet Bey, Meclis Başkanlığı’nı devir aldıktan bir saat sonra, Milletvekili yemin töreni için Meclis'e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşıladı.


Önce Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Bahçeli'nin, "tarafsız meclis başkanı" olarak CHP Grup Başkanı Özgür Özel'le tokalaşması dikkati çekti.


Ardından, ittifak ortağı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı askeri törenle karşıladı. Sağanak altında yağan yağmurda, şemsiye altında Erdoğan'a "hoş geldiniz" dedi.


Askeri ve Türk Bayrağı'nı birlikte selamlayan iki ittifak ortağından Bahçeli, Erdoğan'ı Meclis Başkanlık makamına davet etti. Ancak, Erdoğan, kolundaki saate bakarak, "vakit olmadığını" söyledi. İki lider daha sonra ağır adımlarla, protokol kapısından genel kurul salonuna girdi.


Ayağa yine kalkmadılar


Erdoğan’a ilgi oldukça fazlaydı. Şeref holünden genel kurul salonuna gidinceye kadar kalabalığı selamladı.


Ancak, genel kurul salonundan 5 metre yukarıda bulunan Cumhurbaşkanlığı Locasında göründüğünde, morali bir kez daha bozuldu.


Erdoğan’ın locada olduğunu söyleyen Geçici Başkan Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanı ayağa kalkarak selamlanır” diye uyarmasına rağmen, CHP ve HDP’li milletvekilleri, gözlerinin içine baka baka sıralarında oturuyorlar, ayağa kalkmıyorlardı.


Erdoğan’la karşılıklı, bir süre bakıştılar.


CHP ve HDP sıralarında gözlerini gezdiren Erdoğan, “dağılmış” Millet İttifakı’nın sıralarını da inceledi.


Kimler ayağa kalkmıştı?


Salonda, milletvekili olmadıkları için Davutoğlu ve Babacan yoktu ama Gelecek ve Deva Partisi’nin tüm milletvekilleri ayağa kalkarak kendisini selamlıyordu.


Milletvekili olmadığı için salonda bulunmayan bir başka Genel Başkan Meral Akşener’di.


İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in grubu da ayağa kalkarak Erdoğan’a saygılarını gösteriyorlardı.


Genel Başkanları salonda olmayan gruplar



Bu arada hemen belirtmeliyim.


Yağmurla gelen yeni dönemde Meclis, 16 parti ile temsil edilecek. Bugüne kadar olmayan sayıda Siyasi Parti, Meclis’e girdi. (Bazıları bunu, “İlk Meclis’e benzetiyor. Aynı kişiler, millet iradesinin tamamının Meclis’te temsil edildiğine inanıyorlar.)


Ancak size de garip gelecek biliyorum. Bu dönem Meclis’e giren 16 siyasi partinin çoğunun genel başkanları, salonda olmayacak. Çünkü, çoğu milletvekili seçilemediği için, genel kurul çalışmalarını ya locadan izleyecek ya da Meclis’e gelmeyecek.


Ayrıca Genel Kurul Salonu’na da giremeyecekler. Girme teşebbüsünde bulunurlarsa, Polis tarafından engellenecekler.


CHP’de ikramda sınır yok


Bunlar kim, diye sorarsanız,


1 - İktidar Partisi AKP’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. Milletvekili olmadığı için Meclis Genel Kurul Salonu’nda partisinin başında olamayacak.


2- Mustafa Kemal Atatürk’ün Partisi, Cumhuriyeti kuran Parti, Ana Muhalefet Partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başlayayım.


3- Kemal beyin, “geçici olarak gönderdiği 15 CHP’li Milletvekili” ile Meclis’te grup kurabilen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener.


4- Yine Kemal beyin “ikram ettiği” milletvekilleri ile Meclis’te temsil edilebilen, Saadet, Demokrat, Gelecek ve Deva Partilerinin Genel Başkanları, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan.


Gördüğünüz gibi iktidar ve ana muhalefet parti Meclis’te başsız kaldı.


Öte yandan, Devlet Bahçeli (MHP), Fatih Erbakan (YRP), Erkan Baş (TİP) ve Zekeriya Yapıcıoğlu (Hüda Par), Önder Aksakal (DSP) ile Pervin Buldan ve Mithat Sancar (HDP) milletvekili seçilerek partileri ile birlikte salonda görev yapabilecekler.


Manzara bu…


***


Yağmurla gelen yeni dönem Meclis’i, böyle özetledikten sonra, yeniden Yemin Törenlerine dönelim.


Erdoğan, bir kez daha Meclis’te


Milletvekillerinin yemin törenini locasından izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ertesi gün, Cumhurbaşkanlığı yemini etmek için TBMM Kampüsüne geldi. Bu defa yanında eşi Emine Erdoğan ve ailesi ile yakınları da vardı.


Yine sağanak halinde yağmur yağıyordu.


TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan gelmeden kısa bir süre önce yine, Meclis Bahçesine çıktı.



Yine, şemsiyeler altında birlikte, Askeri ve Türk Bayrağı'nı selamladılar. Emine hanım biraz uzaktan yürüyor ve suya basmamak için dikkat ediyordu.


Meclis’i sel bastı


Bu arada Meclis binasının içinde, sel ve su baskını telaşı yaşanıyordu. Erdoğan gelmeden kısa bir süre önce iktidar ve muhalefet kulisini su basmıştı.


Kulislerin ortasında bulunan bahçelerden içeriye su geliyordu. Önce kırmızı örtüler serilerek suyun içeri girmesi önlenmeye çalışıldı.


Ancak, yağmur şiddetini artırınca, suya engel olmakta da güçlük çekildi. Erdoğan'ın yürüyeceği turkuaz renkli halının çevresi kısa sürede silindi, temizlendi.


Bahçeli, yemin törenine geçilmeden önce milletvekillerini, “Cumhurbaşkanı’nı genel kurul salonuna girdiğinde ayakta selamlanır” uyarısına yine CHP ve HDP’liler uymadı. Erdoğan’ın salona giriş ve çıkışında oturmaya devam ettiler.



Yemin töreni sürerken, kulislerin temizlenmesine devam edildi.


İki gün, yağmur altında yapılan yemin törenlerini, AKP'liler "bereket" olarak yorumladı, iktidarın "bereketiyle" geldiğini iddia ettiler.


Gerçekten öyle mi olacak, bilinmez.


Ama, yemin töreninden akıllarda;


"en yaşlı milletvekili" Devlet Bahçeli ile rahatsız olduğu iddia edilen Recep Tayyip Erdoğan'ın ağır, ağır adımlarla yürümeleri kaldı.




16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Copyright©
bottom of page